Big Brother” revine în Marea Britanie: Un echilibru între etică și divertisment

Getting your Trinity Audio player ready...

Când Nick Bateman a intrat în casa „Big Brother” în iulie 2000, fiind unul dintre primii concurenți din Marea Britanie selectați dintre zeci de mii de candidați, nu avea idee ce îl aștepta. După 35 de zile, a fost rugat să părăsească emisiunea din cauza încercărilor sale de a manipula nominalizările. După o confruntare cu colegii săi de casă, în frunte cu câștigătorul final, Craig Phillips, s-a întors în viața reală descoperindu-și chipul pe primele pagini ale tabloidelor, fiind poreclit „Nasty Nick” („Nick cel Rău”).

„Nu ești pregătit pentru așa ceva,” mărturisește Bateman pentru Sky News. „În viață, la școală sau la universitate, nu ești pregătit să fii o persoană obișnuită într-o zi și faimos sau infam în ziua următoare.”

Acest weekend, „Big Brother” este reînviat de ITV. Concurenții de acum sunt conștienți de milioanele de ochi care îi privesc. Dar la început, primii participanți nu credeau că cineva chiar îi urmărea. Era începutul fenomenului reality TV din anii 2000, care a deschis calea pentru emisiuni precum „Love Island” și „Britain’s Got Talent”, dar și pentru altele controversate.

Drama cu „Nasty Nick” a fost un succes de audiență, aprinzând flacăra obsesiei noastre pentru tensiunea și controversele din viața reală. De atunci, producătorii de emisiuni au fost însărcinați să mențină această flacără vie. Bateman, care acum locuiește în Australia, spune că grija față de concurenți era doar o formalitate, fără suport după terminarea emisiunii. Reacția la „infracțiunea” sa a fost șocantă, dar a reușit să o gestioneze. „Desigur că te supără, dar trebuie să ai o piele groasă pentru că nu toată lumea te va plăcea,” spune el.

Alte vedete ale reality TV nu s-au descurcat la fel de bine, iar emisiuni precum „Love Island” au fost criticate în urma sinuciderilor unor foști concurenți. Acum, există o concentrare crescută asupra datoriei de îngrijire, iar producătorii „Big Brother” au anunțat un program extins de sprijin pentru noii concurenți.

Katy Manley, directorul general al producătorilor Initial, parte a Banijay UK, spune că „Big Brother” se va întoarce cu o „autenticitate și o sinceritate” care diferă de strălucirea „Love Island”. Ea susține că poți avea atât etică, cât și divertisment.

Pentru Bateman, care se află la aproape 10.000 de mile distanță, există o curiozitate legată de revenirea emisiunii. Succesul său va depinde de alegerea concurenților. „Poate funcționa dacă alegerea concurenților este corectă. Dacă greșesc în această alegere, emisiunea va eșua… „Big Brother” este sinonim cu ceea ce s-a întâmplat în trecut. Cred că vor intra în panică dacă audiența va fi scăzută sau dacă nu există chimie între concurenți.”

Producătorii ar trebui să revină la esență, spune el, și „să nu creeze situații sau să manipuleze oamenii să facă lucruri pe care nu doresc să le facă”. Și ultimul său sfat? Poate că ar fi trebuit să ceară ajutor de la cei care cunosc cel mai bine emisiunea. „Cred că cel mai bun mod de a alege concurenții pentru astfel de emisiuni este să lași foștii concurenți să decidă, pentru că evident că am fost acolo, am făcut asta – și cunoaștem trucurile.”